Prev page Next page Back to Blog
Azelainsyra: Mångsidig hudvårdsingrediens för akne och rodnad
Azelainsyra har, trots att den är en mild syra, kraftfulla egenskaper som gör den effektiv för att behandla en rad hudproblem, från akne och rosacea till hyperpigmentering och förstorade porer. Dess mångsidighet och mildhet gör den särskilt bra för personer med känslig hud. Här är allt du behöver veta om azelainsyra och dess fördelar!

Vad är azelainsyra?

Azelainsyra finns naturligt i vår hud men ingrediensen som ofta används i hudvård härstammar från spannmål som vete och råg. I hudvårdsprodukter används den oftast i produkter som ska stanna på huden, såsom serum och krämer, där den får tid att verka utan att tvättas bort. Denna syra är särskilt effektiv för hudproblem som akne, rosacea och hyperpigmentering, och är därför en ingrediens som kan passa bra i hudvårdsrutinen för personer som har dessa hudtillstånd.

Fördelarna med azelainsyra

Azelainsyra är en mångsidig ingrediens med flera fördelar, som gör den särskilt användbar för en rad olika hudproblem:

Akne: Azelainsyra har en antibakteriell effekt mot bakterien Propionibacterium acnes, som bidrar till akne. Dessutom hjälper den till att minska talgproduktionen och förhindra tilltäppta porer, vilket gör den särskilt effektiv för både hormonell akne och vuxenakne.

Rosacea: Vid rosacea hjälper azelainsyra till att minska inflammationen som orsakas av peptiden* cathelicidin. Cathelicidin är en del av kroppens försvar, men vid överproduktion kan det leda till inflammation och rodnad, vilket gör azelainsyra till en viktig behandling för att minska dessa symtom.

Hyperpigmentering: Azelainsyra bromsar överproduktionen av melanin, vilket hjälper till att jämna ut hudtonen och reducera mörka märken, såsom de ärr som kan uppstå efter akne eller till följd av melasma.

*Peptider är korta kedjor av aminosyror som fungerar som byggstenar för proteiner i huden.

Azelainsyrans unika egenskaper - att vara både antibakteriell, antiinflammatorisk och keratolytisk (bryter ner döda hudceller) - gör den till en utmärkt multifunktionell behandling för många hudtyper och problem.

Skinome

Rosacea

Rosacea är en vanlig, kronisk hudsjukdom som främst drabbar personer med ljus hy. Den kännetecknas av återkommande rodnad i ansiktet, synliga blodkärl och ibland utslag som liknar akne.

Orsaken till rosacea är inte helt klarlagd, men både genetik och faktorer som immunsystemets funktion och miljöpåverkan tros spela en roll. Stress kan också förvärra symptomen.

Vill du veta mer om Rosacea?

Läs vår artikel 5 tips för dig som har rosacea där vi ger våra bästa tips för en rosacea benägen hud.

READ MORE
Skinome

Akne

Akne är en av våra vanligaste hudsjukdomar som påverkar både ungdomar och vuxna. Tonårsakne orsakas ofta av hormonella förändringar under puberteten, vilket leder till ökad talgproduktion och inflammerade porer.

Vuxenakne, särskilt hormonell akne, uppträder ofta runt käklinjen, hakan och halsen och hos kvinnor förvärras den ofta under hormonella förändringar som menstruationscykeln, graviditet eller klimakteriet.

Vill du veta mer om akne?

Läs vår artikel 5 tips för dig med akne eller aknebenägen hud.

READ MORE

Hur använder du azelainsyra?

Azelainsyra är säker att använda dagligen, både morgon och kväll. Den vanligaste koncentrationen i hudvårdsprodukter är 10 %, vilket är tillräckligt effektivt utan att orsaka irritation för de flesta hudtyper. Om du har känslig hud kan du börja använda azelainsyra 2-3 gånger i veckan och gradvis öka användningen. Det är också en god idé att använda solskydd dagligen, även om azelainsyra inte gör huden mer känslig för sol, för att skydda mot hyperpigmentering.

Är azelainsyra säker under graviditet och amning?

Ja, azelainsyra är säker att använda under både graviditet och amning. Men som alltid, är det viktigt att lyssna på din hud och rådfråga din läkare om du känner dig osäker.

Sammanfattning: Azelainsyrans mångsidighet

Azelainsyra är en kraftfull men mild ingrediens som kan behandla en rad hudproblem, från akne och rosacea till hyperpigmentering. Dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper gör den särskilt användbar för personer med känslig hud eller hud som lätt reagerar på andra syror. Genom att använda azelainsyra som en del av din hudvårdsrutin kan du effektivt motverka de problem som kan leda till hudtillstånd som kan upplevas jobbiga både psykiskt och fysiskt.