Prev page Next page Back to Blog
5 tips för dig som har rosacea
Rosacea är en kronisk och inflammatorisk hudsjukdom som påverkar miljontals människor världen över. Den visar sig oftast som rodnad och synliga blodkärl i ansiktet, men kan även innefatta utslag som liknar akne, och i vissa fall kan den påverka ögonen. Trots att orsaken till rosacea inte är helt känd, finns det flera faktorer som tros bidra, såsom genetik, ett överaktivt immunsystem och miljöpåverkan.

Rosacea drabbar främst människor i medelåldern, och de med ljus hy är mer benägna att utveckla sjukdomen. Förutom de fysiska symptomen kan rosacea också påverka livskvaliteten, då många upplever social ångest eller självkänsloproblem till följd av hudens utseende. Även om det inte finns något botemedel mot rosacea, går det att lindra symtomen med rätt hudvård och livsstilsjusteringar. Här är fem tips som kan hjälpa dig att hantera rosacea och minska utbrott.

1. Undvik sol och extrema väderförhållanden

Solens UV-strålar är en av de vanligaste orsakerna till rosacea-utbrott. För att skydda din hud, undvik överdrivet solande och använd alltid ett solskydd med hög SPF som är anpassat för känslig hud. Förutom sol kan även extrem kyla, blåst och hög luftfuktighet förvärra dina symtom. Var därför noga med att skydda ditt ansikte med exempelvis en sjal eller mössa när du vistas ute i kyla.

2. Använd milda rengöringsprodukter och undvik överrengöring

Att tvätta ansiktet för att få bort makeup och föroreningar är såklart viktigt, men överdriven rengöring kan skada din hudbarriär och förvärra rosacea. Tvätta helst ansiktet endast en gång om dagen (på kvällen) och använd milda, parfymfria produkter som är skonsamma mot huden. Undvik starka tvålar och rengöringsmedel som kan irritera huden ytterligare. Låt bli att använda exfolierande produkter eller skönhetsbehandlingar som kan vara för aggressiva för känslig hud.

3. Undvik mat och dryck som kan trigga rosacea

Mat och dryck spelar en viktig roll i hur din hud reagerar. Stark mat, alkohol och varma drycker som kaffe och te är kända för att förvärra rosacea hos många. Att hålla en matdagbok kan vara ett bra sätt att identifiera vilka livsmedel som påverkar din hud negativt, så att du kan undvika dem och därmed minska risken för utbrott.

4. Minska stress och emotionell belastning

Stress är en välkänd utlösare av rosacea. Perioder av hög psykisk stress kan leda till ökade symtom. Därför är det viktigt att hitta sätt att hantera stress, som meditation, yoga, sociala aktiviteter eller regelbunden motion. Genom att ta hand om ditt mentala välbefinnande kan du också minska dina hudproblem.

5. Välj fuktkrämer som stärker hudbarriären

En försvagad hudbarriär är ofta en bidragande orsak till rosacea-symtom. Välj fuktkrämer som är lugnande och stödjer hudens naturliga barriärfunktion. Det är viktigt att undvika krämer med irriterande ingredienser som parfym, färgämnen och starka konserveringsmedel. Genom att använda rätt fuktkräm kan du skydda och återfukta huden, vilket minskar risken för irritation och rodnad.

Genom att följa dessa fem tips kan du minska dina rosacea-symtom och ge din hud de bästa förutsättningarna för att må bättre. Kom ihåg att rosacea är individuellt, och om dina symtom är svåra, rådfråga en hudläkare för mer personligt anpassade råd och behandlingar.

Rosacea

How to treat rosacea?

Läkemedel som minskar rodnad

Behandlingar med läkemedel som minskar rodnad t ex Mirvaso som innehåller brimonidin. Dessa behandlingar minskar blodtillförseln till huden, så att huden inte rodnar så mycket.

Azelainsyra

Azelainsyra är en effektiv behandling mot rosacea då den minskar överproduktionen av peptiden cathelicidin, som i överskott orsakar inflammation, rodnad och irritation i huden. Azelainsyra är t ex huvudingrediensen i vissa receptbelagda krämer, som Finacea, som innehåller 15% azelainsyra.

Antibiotika

Antibiotika som till exempel metronidazol och tetracykliner. Det är inte känt exakt varför antibiotika påverkar rosacea, men en möjlig förklaring är att antibiotika dödar bakterietillväxt i huden som potentiellt kan orsakas av kvalsters avföring. Läkemedlet Soolantra är en av de nyare behandlingarna för rosacea.