Prev page Next page Back to Blog
5 tips för dig med akne eller aknebenägen hud
Akne är en av de vanligaste hudåkommorna och drabbar miljontals människor världen över, både ungdomar och vuxna. Den visar sig vanligtvis som finnar, pormaskar och inflammerade utslag på områden som ansiktet, bröstet och ryggen – där talgkörtlarna är mest aktiva. Akne uppstår när dessa talgkörtlar producerar för mycket talg (sebum), vilket i kombination med döda hudceller täpper till porerna. Detta skapar en idealisk miljö för bakterietillväxt och inflammation, vilket kan leda till akneutbrott.

För många kan akne påverka både självkänslan och det psykiska välbefinnandet. Har du en oljig hud kan du ha större risk för att få akne, eftersom överflödigt talg ökar risken för tilltäppta porer och finnar. Många tror felaktigt att aknebenägen hud kräver intensiv rengöring, men det är en myt som snarare kan förvärra situationen. Det viktiga är att hitta en balanserad hudvårdsrutin som reglerar talgproduktionen utan att irritera eller torka ut huden.

Här är fem tips som kan hjälpa dig att hantera akne och aknebenägen hud, följt av information om hur du kan behandla akne medicinskt.

1. Tvätta ansiktet skonsamt och undvik överrengöring

Många tror att aknebenägen hud kräver frekvent rengöring, men att tvätta ansiktet för mycket kan faktiskt skada hudens naturliga skyddsbarriär och förvärra akne. När huden torkas ut av överdriven rengöring producerar talgkörtlarna ännu mer olja för att kompensera, vilket leder till fler utbrott. Vår rekommendation är att tvätta ansiktet på kvällen med en mild, parfymfri rengöring som är speciellt framtagen för aknebenägen hud. Undvik starka tvålar och produkter som skrubbar huden.

2. Välj icke-komedogena produkter

När du har aknebenägen hud är det viktigt att använda hudvårdsprodukter som inte täpper till porerna. Välj produkter som är "icke komedogena", vilket innebär att de inte innehåller ingredienser som kan täppa till eller blockerar porerna. Använd hudvårdsprodukter som är specifikt utvecklade för aknebenägen hud för att hålla huden återfuktad och skydda mot solen utan att bidra till nya finnar.

3. Reglera talgproduktionen med aktiva ingredienser

För att minska talgproduktionen och hålla huden balanserad kan det vara en bra idé att inkludera aktiva ingredienser i din hudvårdsrutin. Ett försiktigt användande av mycket milda syror i t ex din rengöring kan hjälpa till att lösa upp tilltäppta porer och exfolierar huden på ett skonsamt sätt. Azelainsyra är en annan effektiv ingrediens som både bekämpar bakterier och lugnar inflammation. Niacinamid är också en ingrediens som kan bidra till att reglera talgproduktionen och minska synligheten av förstorade porer.

4. Återfukta huden ordentligt

Även om du har aknebenägen hud är det viktigt att återfukta huden. Många med aknebenägen hud undviker återfuktande produkter, men när huden blir uttorkad kan talgkörtlarna producera mer olja för att kompensera. Välj en lätt fuktkräm specifikt utvecklad för aknebenägen hud för att återfukta huden utan att öka fetheten. Genom att hålla huden balanserad minskar du risken för överproduktion av talg och framtida utbrott.

5. Skydda huden mot solen

Många tror att solen torkar ut finnar, men långvarig solexponering kan förvärra akne genom att skada huden och orsaka inflammation. Dessutom kan solen orsaka hyperpigmentering, särskilt efter akneutbrott, vilket kan leda till mörka fläckar och ärr. Använd alltid ett solskydd med hög SPF som är icke komedogent, d v s med ingredienser som inte täpper till porerna. Detta hjälper till att skydda din hud utan att orsaka fler finnar.

Medicinska behandlingar mot akne

I svårare fall, eller om din akne orsakar ärrbildning, smärta eller påverkar ditt psykiska välbefinnande, är det klokt att överväga medicinska behandlingar. Om du har ärftlighet för ärrbildande akne eller har melaninrik hud, bör du söka hjälp tidigt för att undvika ärrbildning.

En hudläkare kan skräddarsy en behandlingsplan som passar dina behov, inklusive salvor, krämer och läkemedel.

 

Genom att följa dessa tips kan du hantera aknebenägen hud och minska utbrotten över tid. Kom ihåg att akne är en individuell hudsjukdom, så det är viktigt att hitta en rutin som fungerar för just dig. Om dina besvär är svåra eller inte förbättras med egenvård, tveka inte att rådfråga en hudläkare för personlig behandling och rådgivning.